SVAJANDE PALMER SVENSK SUCCÉ. Tommy Nilsson, 56, tillverkar konstgjorda palmträd som nu håller på att bli en exportframgång. Foto: Stefan Lindblom
SVAJANDE PALMER SVENSK SUCCÉ. Tommy Nilsson, 56, tillverkar konstgjorda palmträd som nu håller på att bli en exportframgång. Foto: Stefan Lindblom

Ökengrönska - från Skåne

Publicerad
Uppdaterad
HELSINGBORG. Exotiska palmer från Skåne har blivit en exportframgång mitt i värsta lågkonjunkturen. Bland köparna finns bland andra lyxhotellen i brännheta Dubai.
- Det är ungefär som att sälja snö till Grönland. Men det går strålande, säger "palmodlaren" Tommy Nilsson i Helsingborg.
Hans företag har i flera år ägnat sig att tillverka konstgjorda palmer för offentliga miljöer. Men det var först efter att Tommy bytte spår och deklarerade varan som miljövänlig som försäljningen sköt i höjden.
I år finns redan beställningar värda tolv miljoner.
- Jag slutade konservera och började preparera träden i stället, säger han
Tommy vill inte avslöja innehåll och behandlingsmetod. Det är företagshemligheter.

Palmbark och stålrör

Men kring trädstammarna råder inte samma sekretess. De är enkelt uppbyggda av palmbark runt ett stålrör.
Som regel mäter träden nio meter och är delade i två bitar för att vara lättare att transportera.

Till tippen

Växtmaterialet hämtas från parker och palmodlingar i Spanien och Italien.
- Det är sånt som egentligen skulle körts till tippen. Men här får det nytt liv.
De kasserade palmbladen läggs i ett särskilt bad för att få rätt färg och konsistens. Därefter monteras bladen som väldiga kronor i toppen på palmerna.

Till lyxhotell

Flera containrar med träd har bland annat skickats till lyxhotellen i Dubai.
- Deras luftkonditionering knäcker alla riktiga växter. Det är därför mina träd passar så bra.
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag